27 Temmuz 2013 Cumartesi

Çocuk oyunları

Çocuk oyunları

    Çocuk oyunları yüzyıllardan beri süre gelen oyunların hemen hemen hepsine verilen addır. Çocuk oyunu nedir öncelikle onu anlamak lazım çocuk oyunu; Sokaklarda oynanan birdir bir, uzun eşşek v.b. kağıt üzerinde oynanan kızma birader v.b. vede bilgisayarda oynanan oyunlara verilen addır. Bilgisayarlarda oynanan çocuk oyunları çok çeşitlilik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse macera oyunları, savaş oyunları, kız oyunları, araba yarışı oyunları, iki kişilik oyunlar, benten oyunları … saymakla bitmez. Çünkü her yeri kahramanın anında bir oyunu üretilmektedir. Ama ben sizlere  asıl olarak sokak oyunlarından bahsetmek istiyorum. Özellikle yeni nesillerin oyun kültürümüzü unutmaması için Google amcaya kayıt olması açısından bu oyunlardan bahsetmek istiyorum.

Uzun eşşek

Kaç kişi ile oynanır

2 farklı grup ve 1 yastıktan oluşur.

Nasıl oynanır

Kura ile bir grup eşek diğer grupta binici olur. Eşek olan grup kafalarını abış aralarından geçirerek yastığın önüne dizilirler. Daha sonra dier grup sırasıyla bu eşeğin sırtına atlamaya başlar. Herkes atlatıktan sonra tekerleme söylenir. Daha sonra el tek ve çift şeklinde yapılır. Burada hakem yastıklığı yapan kişidir. Bilinirse üsteki grup alta geçer bilinmezse tekrar atlanır.

Söylenen tekerleme

Bizim köyün imamı alttan verir odunu üstten çıkar dumanı çattı pattı kaç attı.

Yağ satarım bal satarım

Nasıl oynanır

 İlk olarak bir ebe belirlenir bu ebe olan kişi eline mendil alır diğer kişiler ise sırtlarını ters dönerek yuvarlak bir halka oluşturur ve yere çömelirler. Bundan sonra ebe, tekerleme söyleyerek halkanın etrafında dolanır ve mendili bir kişinin arkasına bırakır. Arkasına mendil bırakılan kişi mendili alır ve ebeyi onun yerine oturmadan yakalamaya çalışır. Eğer yakalarsa ebe tekrar devam eder, yakalayamazsa ebe o olur.

Söylenen tekerleme

Yağ satarım, bal satarım,
Ustam ölmüş, ben satarım.
Ustamın kürkü sarıdır.
Satsam 15 liradır
Zambak zumbak
Dön arkana iyi bak.

 Size şimdilik sayacağım çocuk oyunları bunlar yarın daha fazla oyun tanıtımı ile sizlerle birlikte olacağım yarın görüşmek dileğiyle…


Çocuk oyunları, Çocuk oyunları, kral oyun, oyunlar, oyunlar 1, oyun oyna, güzel oyunlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder